Parketvloer

Parketvloer

Een houten vloer bestaande uit korte stroken of blokken hout die een patroon vormen, soms met inleg van ander hout of andere materialen.Het woord "Parket" is afgeleid van het Oud-Franse parchet (het verkleinwoord van parc), wat letterlijk "een kleine afgesloten ruimte" betekent. Grote diagonale vierkanten bekend als parket de Versailles werden in 1684 geïntroduceerd als parket de menuiserie ("houtwerkparket")Tegenwoordig verwijzen de meeste mensen parketvloeren vaak naar visgraat, wat waarschijnlijk het meest populaire en klassieke parketpatroon is. Het wordt wijd verspreid als een traditionele en eigentijdse houten vloer.

Meest gebruikte materiaal bij een parketvloer

De meest gebruikte houtsoort voor een parketvloer is eiken. Eiken parket combineert twee van de belangrijkste kwaliteiten – duurzaamheid en kosten. Voor degenen met een meer verfijnde smaak zijn er tal van andere opties, zoals Walnut Parket, Mahonie Parket, Ipe Parket en andere exotische of veelgebruikte houtsoorten. Van elke houtsoort kunnen min of meer parketblokken worden gemaakt.

Patronen bij een parketvloer.

Parketvloeren kunnen in verschillende patronen worden gelegd. De visgraat patroon is het meest populair onder de verschillende patronen, hoewel er ook veel meer (zoals Hongaarse punt, Mandweefsel, 5-vingers, Oud Hollands) parketpatronen beschikbaar zijn. In het verleden werden alle patronen met de hand gedaan, waarbij elk afzonderlijk parketblok werd gesneden en geplaatst. Tegenwoordig kunnen we een onbeperkte verscheidenheid aan mozaïekpanelen produceren, met een eenvoudig of complex ontwerp en een verscheidenheid aan houtsoorten, om het gewenste effect te bereiken. Ze worden geleverd als een enkele eenheid (meestal vierkanten) gemaakt en geassembleerd in een fabriek, waardoor het proces veel, veel sneller gaat. Hoewel de installatie van kunstmozaïekpanelen dezelfde vereisten heeft als de installatie van de parketvloer.

Visgraat patroon

Brickbond patroon

Mandweefsel patroon

Welk patroon kies jij?

Kom je er niet uit met de patronen en bent u nieuwsgierig welke patroon bij uw huis zal passen. Klik hier om een afspraak in te plannen, zodat wij u vrijblijvend advies kunnen geven over welk vloer en welk patroon het beste bij uw huis past.

Meer inspiratie

moderne keuken met grijze vloeren
De prachtige vloertrends van 2022

Als het op vloeren aankomt, is niets zo tijdloos als de natuurlijke schoonheid van hout. Het is er al sinds mensenheugenis en zal nog vele jaren populair blijven. Maar, zoals bij elke trend, zijn er altijd nieuwe manieren om het in uw huis te integreren. Dit jaar zagen we een paar nieuwe trends die in 2022 nog populairder zouden kunnen worden:

DIY Laminaat leggen

Begin bij het begin, de juiste ondervloer. Na het kiezen en leggen van deze ondervloer kan je aan de slag met het leggen van het laminaat. Na het leggen van de laminaatvloer is de afwerking belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor een plakplint of een holle plint waar je snoeren in weg kan werken.

Lees van tevoren rustig onderstaande tips door en ga goed voorbereid aan de slag met het leggen van je kliklaminaat. Liever je laminaat laten leggen? Neem dan contact met ons op voor een gesprek.

Visgraat en Hongaarse punt inspiratie

Visgraat vloeren en vloeren gelegd in een Hongaarse punt zijn op dit moment erg geliefd, niet alleen in woningen maar ook in kantooromgevingen. De installatiepatronen vertonen duidelijke overeenkomsten, maar verschillen zeker ook van elkaar. Bekijk hier verschillende afbeeldingen ter inspiratie van visgraat en Hongaarse punt patronen.

Winkelwagen